افراد فاقد طحال و مراقبت های لازم

افراد فاقد طحال و مراقبت های لازم | پیوند کبد اصفهان

افراد فاقد طحال و مراقبت های لازم

واکسیناسیون برای پیشگیری از عفونت

افرادی که طحال ندارند بیشتر از افراد سالم در معرض آلودگی به انواع خاصی از باکتری ها و در نتیجه ابتلا به بیماری های مختلف قرار دارند. بنابراین اگر جراحی شما برنامه ریزی شده باشد، باید قبل از جراحی حتما واکسینه شوید.

همه بیمارانی که عمل جراحی اسپلنکتومی یا برداشتن طحال را انجام داده اند لزوما نیازی به واکسینه شدن ندارد. اما اگر برای احتیاط بیشتر قصد واکسن زدن دارید باید واکسن ها را دو هفته قبل از عمل جراحی دریافت کنید.

چهار واکسن مورد نیاز برای بیماران اسپلنکتومی عبارتند از:

  • آنفلوانزا
  • مننگوکوک
  • استرپتوکوک پنومونیه
  • هموفیلوس آنفلوانزای نوع B

همچنین این بیماران باید در برابر بسیاری دیگر از بیماری ها به خصوص سرخک، اوریون، سرخجه، آبله مرغان، و کزاز واکسینه شوند.

واکسن پنوموکوک

انواع مختلفی از استرپتوکوک پنومونیه (Strep pneumo)  وجود دارد. واکسن های جدید پنوموکوک نسبت به واکسن های قبلی در برابر سویه های بیشتری از باکتری های پنوموکوکی از بدن محافظت می کنند. بنابراین نوع واکسنی که دریافت می کنید به نظر پزشک شما بستگی دارد. زیرا این واکسن برای گروه های سنی مختلف استفاده شده و به شرایط زمینه ای نیز بستگی دارد. افرادی که به هر دلیل طحال خود را از دست داده اند باید حتما واکسن پنوموکوک را دریافت کنند. انجام واکسیناسیون و رعایت اصول بهداشتی خطر ابتلا به عفونت را در این افراد تا حد زیادی کاهش می دهد.

واکسن آنفلوانزا

طحال نقش مهمی در سیستم ایمنی بدن دارد. برداشت طحال باعث ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن می شود. به همین علت کسانی که بدون طحال زندگی می کنند باید هر سال به خصوص در فصل پاییز واکسن آنفلوانزا بزنند.

این واکسن می تواند در برابر عفونت های باکتریایی ثانویه مانند ذات الریه از شما محافظت کند. برای پیشگیری از عفونت علاوه بر انجام واکسیناسیون از نزدیک شدن، روبوسی و هر گونه تماس با افرادی که دچار سرماخوردگی هستند پرهیز کنید. ابتلا به آنفلوانزای شدید در افرادی که عمل جراحی اسپلنکتومی داشته اند با خطر مرگ همراه است.

افراد فاقد طحال و مراقبت های لازم | پیوند کبد اصفهان

واکسن مننگوکوک

Neisseria meningitidis باکتری است که می تواند باعث ایجاد مننژیت و یا سپسیس شود. واکسن مننگوکوک در برابر ابتلا به این باکتری از بدن محافظت می کند. این بیماری در افراد 16 تا 23 ساله شایع تر است. افرادی که عمل جراحی اسپلنکتومی داشته اند جزء گروه های پرخطر بوده و باید این واکسن را دریافت کنند.

واکسن  Hib

هموفیلوس آنفلوانزای نوع ب یک بیماری جدی است که باعث ذات الریه، تورم گلو و عفونت می شود. عامل این بیماری باکتریایی بوده و با عوارضی مانند ناشنوایی و آسیب مغزی در افراد مبتلا همراه است. هموفیلوس آنفلوانزای نوع ب معمولا کودکان زیر 5 سال را درگیر می کند. اما با این حال تمام افرادی که عمل اسپلنکتومی داشته اند باید بر علیه این بیماری واکسینه شوند.

پیشگیری از عفونت با آنتی بیوتیک ها

افرادی که طحال نداشته و یا دچار اختلال عملکرد طحال هستند بیشتر از افراد دیگر در معرض ابتلا به عفونت ها قرار دارند. طحال نقش مهمی در سیستم ایمنی بدن دارد. بنابراین نبود این عضو مهم می تواند شما را در معرض عفونت های بسیار زیادی قرار دهد.

برخی از بیماران بدون طحال، به ویژه کودکان، با تجویز پزشک خود روزانه آنتی بیوتیک خاصی مصرف می کنند. مصرف زیاد آنتی بیوتیک می تواند عوارض ناخواسته ای مانند مقاومت آنتی بیوتیکی را در پی داشته باشد. به همین علت مصرف هر نوع آنتی بیوتیک در افرادی که طحال ندارند، باید حتما زیر نظر پزشک متخصص انجام شود.

پیشگیری از خطرات سفر در افرادی که طحال ندارند.

اگر در مسافرت به سر می برید ممکن است با عوامل میکروبی زیادی مواجه شوید. همچنین ممکن است در جایی زندگی کنید که نسبت به مکان های دیگر عوامل عفونی بیشتری داشته باشد. بنابراین در صورتی که بدون طحال زندگی می کنید باید مراقبت های خود را بیشتر کنید.

در صورت سفر به آفریقا حتماً علیه بیماری مننژیت مننگوکوکی واکسینه شوید. مالاریا یکی دیگر از بیماری هایی است که می تواند در افراد بدون طحال باعث خطرات بسیار زیادی شود. بیماری مالاریا هنوز در برخی مناطق آفریقا شایع است. همچنین برای پیشگیری از گزش پشه ها مراقب باشید. گزش پشه می تواند باعث انتقال بیماری های عفونی شود. همچنین افراد بدون طحال مستعد ابتلا به ترومبوز ورید عمقی هستند.

نشستن طولانی مدت در ماشین یا هر وسیله نقلیه دیگر می تواند باعث ایجاد لخته های خونی در وریدهای عمقی پاها شود. این لخته های خون ممکن است در داخل وریدها حرکت کرده و خود را به ریه برسانند که اصطلاحا به آن آمبولی ریه گفته می شود.  بنابراین پیش از نشستن در  پروازهای طولانی حتما با پزشک خود مشورت کنید.

 صفحه اینستاگرام دکتر امین بحرینی متخصص و جراح پیوند کبد اصفهان


مطالب پیشنهادی :

علت و دلایل بالا رفتن کراتینین

علل و پیشگیری بالا رفتن سطح کراتینین

روش های طبیعی کاهش سطح کراتینین

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *