
تشخیص و درمان سیروز کبدی
در نوشته قبل به توضیح بیماری سیروز کبدی، علائم و عوامل آن پرداختیم. در این نوشتار به بررسی روشهای تشخیص و درمان سیروز کبدی می پردازیم. تا پایان همراه ما باشید.
تشخیص سیروز کبدی
از آنجایی که در مراحل اولیه، سیروز می تواند بی علامت باشد تشخیص سیروز معمولاً بر اساس پاراکلینیک شامل آزمایش خون ، تصویربرداری و گاهی نمونه برداری است.
تست آزمایشگاهی : شامل تست هایی است که میزان عملکرد کبـد را نشان می دهد( مانند میزان بیلی روبین ، سطح INR ، بررسی توانایی انعقاد خون ، میزان آلبومین سرم و سطح کراتینین) و همچنین تست هایی که می تواند به تشخیص علت سیروز کمک کند ( مانند تست های هپاتیت ویروسی ، تست های بیماریهای خود ایمنی و یا ژنتیکی)
تصویر برداری : اولین گام انجام سونوگرافی معمولی است که علائمی مانند سفت شدن یا ندولاریتی سطح کبد را نشان میدهد.
و یا شواهد سیروز مانند تجمع آب در شکم ( آسیت ) یا بزرگی طحال و کوچک شدن کبـد را گـزارش می کند. در موارد خـاص MRI کبـد ، الاستوگرافی انجام می شود.
بیوسی : نهایتاً اگردر تشخیص دچار شک و ابهام باشیم مجبور هستیم که نمونه برداری کبد انجام دهیم. نمونه برداری کبد روشی بی خطـر و کم عارضـه است و براحتـی توسط همکـاران رادیولوژیست با هدایت سونوگرافی انجام می شود و جای نگرانی نیست.
درمان سیروز کبدی :
بعد از تشخیص سیروز لازم است درمان آغاز گردد. نوع درمان بسته به مرحله سیروز متفاوت است. درمان در مراحل مختلف سیروز شامل :
1) درمان برای کنتـرل علائـم
2) درمان علائـم زمینـه ای ایجاد سیروز
3) نهایتا درمان قطعی که پیوند کبد است.
کنترل علائم : در بیماران سیروتیک که یا کاندید پیوند کبد نمی باشند و یا در لیست انتظار پیوند کبد می باشند لازم است علائم سیروز کنترل شود. شامل دارو درمانـی برای کاهش آب شکم و یا ورم اندام ها، اقدامات درمانی و اندوسکوپی برای کنترل یا جلوگیری از خونریزی گوارشی ، درمان یبوست ، کنترل کاهش سطح هشیاری ، درمان خارش و …
درمان عامل زمینه ای ایجاد کننده سیروز: مثلا در درمان هپاتیت B و C ، قطع الکل درمان بیماری خود ایمنی که می تواند از پیشرفت بیماری جلوگیری کرده و در مواردی به بهبودی منجر شده و یا مانع پیوند کبد شود. نهایتـاً در مواردی که بیمـاری کنترل نمی شود و علائم پیشرفت می کند، درمان قطعی پیوند کبد است.
دکتـر امیـن بحرینـی
جراح پیوند کبد اصفهان
جهت مشاهده صفحه اینستاگرام دکتر امین بحرینی کلیک کنید.
مطالب پیشنهادی :