
درمان سرطان مجاری صفراوی
درمان های کلانژیوکارسینوما (سرطان مجاری صفراوی) ممکن است شامل موارد زیر باشد:
عمل جراحی
در صورت امکان، پزشکان سعی می کنند تا آنجا که می توانند سرطان را از بین ببرند. برای سرطان های مجاری صفراوی بسیار کوچک، جراحی شامل برداشتن بخشی از مجرای صفراوی و اتصال به انتهای بریده می شود. برای سرطان های مجرای صفراوی پیشرفته، ممکن است بافت کبدی، بافت لوزالمعده یا غدد لنفاوی مجاور نیز برداشته شود.
پیوند کبد
جراحی برای برداشتن کبد و جایگزینی آن با یکی از اهدا کنندگان (پیوند کبد) ممکن است در موارد خاص برای افراد مبتلا به کلانژیوکارسینومای لگاری یک گزینه مناسب باشد. در اکثر موارد، پیوند کبد درمانی برای کلانژیوکارسینومای هیلار است، اما خطر عود سرطان پس از پیوند کبد وجود دارد.
شیمی درمانی
در شیمی درمانی داروهایی استفاده می شود که سلولهای سرطانی را از بین می برد. شیمی درمانی ممکن است قبل از پیوند کبد انجام شود. همچنین احتمال دارد برای افراد مبتلا به کلانژیوکارسینومای پیشرفته گزینه مناسبی باشد که به کاهش سرعت بیماری و تسکین علائم و نشانه ها کمک می کند.
پرتو درمانی
در پرتودرمانی از منابع پرانرژی مانند فوتون (اشعه ایکس) و پروتون برای آسیب رساندن یا تخریب سلول های سرطانی استفاده می شود. پرتودرمانی می تواند شامل دستگاهی باشد که پرتوهای پرتوی را به بدن شما هدایت می کند (تابش پرتوی خارجی). یا می تواند شامل قرار دادن مواد رادیواکتیو در داخل بدن شما در نزدیکی محل سرطان شما باشد (براکی تراپی).
درمان فتودینامیکی
در درمان فتودینامیکی، یک ماده شیمیایی حساس به نور به داخل ورید تزریق می شود و در سلول های سرطانی که رشد سریع دارند تجمع می یابد. نور لیزر که به سمت سرطان هدایت می شود باعث ایجاد واکنش شیمیایی در سلول های سرطانی شده و آنها را از بین می برد. شما به طور معمول به چندین روش درمانی نیاز خواهید داشت. درمان فتودینامیکی می تواند به تسکین علائم و نشانه های شما کمک کند و همچنین ممکن است رشد سرطان را کند کند. بعد از درمان باید از قرار گرفتن در معرض آفتاب خودداری کنید.
تخلیه صفراوی
تخلیه صفراوی روشی برای بازیابی جریان صفرا است که می تواند شامل جراحی بای پس برای تغییر مسیر صفرا در اطراف سرطان یا استنت ها برای باز نگه داشتن مجرای صفراوی باشد. این روش به تسکین علائم و نشانه های کلانژیوکارسینوما کمک می کند.
از آنجا که درمان کلانژیوکارسینوما یک نوع تومور بسیار دشوار است، بنابراین در مورد تجربه پزشک خود در مورد درمان این سوال دریغ نکنید. اگر شک دارید، از یک پزشک دیگر هم نظر بگیرید.
مراقبت های حمایتی (تسکینی)
مراقبت تسکینی، یک مراقبت پزشکی ویژه است که بر روی تسکین درد و سایر علائم یک بیماری جدی متمرکز است. متخصصان مراقبت تسکینی با شما، خانواده و سایر پزشکان شما همکاری می کنند تا از وضعیت شما پشتیبانی کنند تا علائم شما تسکین یابند. از مراقبت تسکینی می توان همزمان با درمان های تهاجمی دیگر مانند جراحی قرار گرفته استفاده کرد.
هنگامی که از مراقبت تسکینی همراه با سایر درمانهای مناسب استفاده می شود – حتی بلافاصله پس از تشخیص شما – افراد مبتلا به سرطان ممکن است احساس بهتری و حتی عمر طولانی تری داشته باشند.
توصیه های لازم به مبتلایان به سرطان مجرای صفراوی
اطلاع و باخبر شدن یک فرد از ابتلا به سرطان ممکن است ویرانگر و ناراحت کننده باشد. هیچ راهکار ساده ای برای مقابله با کلانژیوکارسینوما وجود ندارد، اما برخی از راهکارهای زیر می توانند در مقابله با این شرایط تا حدودی موثر باشند:
در مورد بیماری خود اطلاعات بیشتری کسب کنید. از پزشک در مورد سرطان خود، از جمله نوع و مرحله سرطان، گزینه های درمانی و در صورت تمایل، پیش آگهی آن بپرسید. با کسب اطلاعات بیشتر در مورد کلانژیوکارسینوما، ممکن است در تصمیم گیری در مورد درمان اطمینان بیشتری کسب کنید.
با دوستان و خانواده خود ارتباط برقرار کنید. قوی نگه داشتن روابط نزدیک به شما کمک می کند تا با سرطان مقابله کنید.
کسی را پیدا کنید و با او حرف بزنید. اگرچه دوستان و خانواده می توانند بهترین دلسوزان شما باشند، اما در برخی موارد آنها در کنار آمدن با وضعیت شما ممکن است مشکل داشته باشند. در این موارد، بهتر است با یک مشاوریا مددکار اجتماعی پزشکی مشورت کنید.
با دیگر بازماندگان سرطان ارتباط برقرار کنید. ممکن است در گفتگو با دیگر بازماندگان سرطان احساس راحتی کنید.
آمادگی برای مراجعه به پزشک
در صورت مشاهده علائم و نشانه هایی که شما را نگران می کند، بهتر است به پزشک مراجعه کنید. وی ممکن است آزمایش ها و روش هایی را برای بررسی علائم و نشانه های شما توصیه کند. اگر پزشک تشخیص دهد که شما دچار کلانژیوکارسینوما هستید، ممکن است شما را به پزشکی متخصص در بیماری های دستگاه گوارش (متخصص گوارش) یا پزشکی که در زمینه درمان سرطان تخصص دارد (متخصص انکولوژی) معرفی کند.
- از هرگونه محدودیت قبل از قرار ملاقات، مانند محدود کردن رژیم خود، آگاه باشید.
- علائم خود و اطلاعات شخصی اصلی، از جمله تغییرات اخیر یا عوامل استرس زا را یادداشت کنید. نام تمام داروها، ویتامین ها و مکمل های خود را از جمله دوز ذکر کنید.
- اگر برای اولین بار به پزشک جدیدی مراجعه می کنید، کپی سوابق پزشکی خود را همراه خودتان داشته باشید.
برخی از سوالات اساسی که باید از پزشک بپرسید شامل موارد زیر است:
- مرحله سرطان من چیست؟
- گزینه های درمان من چه هستند؟
- آیا به آزمایشات بیشتری احتیاج دارم؟
- عوارض جانبی بالقوه هر گزینه درمانی چیست؟
- درمان من چه تاثیری بر زندگی روزمره من دارد؟
- گزارش آسیب شناسی من چه می گوید؟ آیا می توانم کپی گزارش آسیب شناسی را داشته باشم؟
- آیا باید به متخصص سرطان مجاری صفراوی مراجعه کنم؟ این هزینه چقدر است و آیا بیمه من آن را پوشش می دهد؟
- تجربه شما در زمینه تشخیص و درمان سرطان مجاری صفراوی چیست؟ سالانه چند عمل جراحی برای این نوع سرطان در این مرکز پزشکی انجام می شود؟
پزشک شما احتمالاً چندین سوال از شما می پرسد، مانند:
- اولین بار از چه زمانی علائم را تجربه کردید؟
- چه چیزی علائم شما را بهبود می بخشد یا بدتر می کند؟
- علائم شما چقدر شدید است؟ آیا آنها گاه به گاه هستند یا مداوم بروز می کنند؟