
سندروم سوء جذب چیست؟
با داشتن یک رژیم غذایی سالم، بدن از ویتامینها و املاح موجود در آن استفاده میکند. اما به دلیل عارضهای به نام سندروم سوء جذب (malabsorption syndrome)، بدن قادر به دریافت مقدار کافی از مواد مغذی از غذاها نخواهد بود.
مشکلات گوارشی باعث بروز علائمی همچون نفخ و اسهال خواهد شد. مهمتر از آن، سندروم سوء جذب باعث بروز مشکلات جدیتری همچون بالا رفتن خطر بروز عفونت و شکستگی استخوان میشود.
علت
به صورت طبیعی، بیشتر مواد مغذی از طریق دیوارهی رودهی کوچک و در جریان گوارش مواد غذایی در دستگاه گوارش وارد جریان خون میشود. باقی مواد مغذی از طریق روده بزرگ جذب میشود. سپس خون مواد مغذی مانند کلسیم و پروتئین را به استخوانها، عضلات و اندامهای بدن میرساند. علاوه بر این مواد اضافی از طریق مدفوع از بدن خارج میشود.
چندین بیماری مختلف بر فرایند جذب مواد مغذی اثر میگذارند.
عفونت ناشی از باکتریها، ویروسها و انگلها به دیوارهی روده آسیب رسانده و به همین دلیل مواد غذایی قابلیت عبور از آن و وارد خون شدن را از دست میدهند، در این حالت مواد مغذی از طریق مدفوع از بدن خارج میشوند.
برخی دیگر از دلایل عبارتند از:
- فیبروز سیستیک و بیماریهای دیگری که روی لوزالمعده اثر میگذارد
- عدم تحمل لاکتوز و دیگر مشکلات آنزیمی مرتبط
- اختلالات رودهای مانند بیماری سلیاک که در آن پروتئین گلوتن موجود در گندم، جو و چاودار سیستم ایمنی بدن را تحریک کرده و باعث میشود که این دستگاه به بدن حمله کند.
- درک برخی از علتهای بروز سندروم سوء جذب زمانی آسانتر میشود که بدانیم این عوامل چگونه روی سیستم گوارشی انسان اثر میگذارند
برای مثال، عمل جراحی برداشتن بخشی از روده باعث میشود که مساحت کمتری از روده قادر به جذب مواد مغذی باشد. بیماری سلیاک گاهی منجر به ایجاد زخمهایی در دستگاه گوارش میشود و همین موضوع جذب مواد غذایی درون خون را دشوار میکند.
دوستان عزیز جهت مسیریابی تا مطب دکتر امین بحرینی توسط گوگل مپ کلیک کنید.