
سیروز کبدی چیست ؟
سیروز کبدی شرایطی است که در آن بافت طبیعی کبد به تدریج و با گذشت زمـان تبدیل به بافت اسکـار و فیبـروز می شود ( به اصطلاح کبـد سفت می شود). بافت فیبروز جایگزین سلول های سالم کبدی شده و عملکرد کبـد را با مشکل مواجه می کند. هر چه بافت اسکـار بیشتری ایجـاد شود ،عملکرد کبـد بیشتر مختل می گردد.سیروز در هر سنی می تواند رخ دهد و علائم مختلفی دارد. ولی در مراحل اولیه می تواند بی علامت باشد و بدن می تواند عملکرد کبـد را تا حدودی جبـران کند ولی با پیشرفت نارسایی کبـد ، علایم کم کم بروز میکند
علائم سیروز کبدی چیست؟
سیروز در مراحل اولیه هیچ گونه علامتی ندارد بعضاً بیما رسالها مبتلا به سیروز است ولی از آن آگاهی ندارد و بطور اتفاقی بر اساس آزمایش خون وسونوگرافی به تشخیص میرسد. ولی به تدریج که بیمار پیشرفت میکند و نارسایی کبد تشدید می شود. علایم بروز میکند. برخی از این علائم شامل : خستگی ، فقدان اشتها ، ورم دست و پا ، گاهی اتساع شکم ، خونریزی خود به خودی مخـاط بینـی ، زردی ، خـارش پوست ، کـاهش وزن ، خونریزی گـوارشی ، گیجـی و لکنت زبان ، به هم خوردن نظم قاعدگی ، بزرگی سینه ها در آقایان ، کاهش میل جنسی و ….
چه عواملی باعث ایجاد سیروز کبدی می شوند؟
عوامل مختلفی می توانند کبد را دچار سیروز و نارسایی کنند . شایعترین علل در کشور ما بیماری هپاتیت B ، کبد چرب غیر الکلی وعلل ناشناخته می باشند. سایر علل با درصد کمتر، هپاتیت C ، بیماری خود ایمنی ( اتوایمیون ) ، مصرف زیاد الکل ، بیماریهای ژنتیک نظیر ویلیسون یا بیماری ذخیره گلیکوژن ، رسوب آهن و …
– در اطفال بیشتر علل مادرزادی باعث سیروز می شود مانند انسداد مادرزادی مجرای صفراوی
دکتـر امیـن بحرینـی
جراح پیوند کبد اصفهان
جهت مشاهده صفحه اینستاگرام دکتر امین بحرینی کلیک کنید.