
سندروم زولینگر آلیسون
سندروم زولینگر آلیسون یک عارضه نادر گوارشی است، و شمار کمی از افراد را درگیر خود میکند. روند درمانی این بیماری با توجه به تعداد تومورها و ناحیهای است که زخم در آن تشکیل میشود.
سندروم زولینگر آلیسون چیست؟
سندروم زولینگر آلیسون، در حقیقت یک عارضه نادر گوارشی است که در آن یک یا چند تومور در ناحیه پانکراس یا بخش بالای روده کوچک تشکیل میشود. این تومورها که گاسترینوما (gastrinomas) نامیده میشوند، مقدار زیادی هورمون گاسترین تولید میکنند.
گاسترین تولید شده توسط گاسترینوما منجر به افزایش میزان ترشح اسید معده میشود. افزایش میزان اسید معده نیز به خودی خود میتواند منجر به ایجاد زخم معده، اسهال، زخم اثنیعشر و به طور کلی زخمهای دستگاه گوارشی گردد.
این سندروم به ندرت اتفاق میافتد و تنها گروه اندکی را درگیر خود میکند. اما در صورتیکه به موقع تشخیص داده شود، استفاده از داروهای کنترل کننده میزان اسید معده و بهبود زخم معده، میتواند تا حد زیادی بیماری را کنترل کند و عوارض ناشی از آن کمتر شود.
علل بروز سندروم زولینگر آلیسون
طبق مطالعات انجام شده علت بروز سندروم زولینگر آلیسون به طور دقیق مشخص نیست. اما معمولا مجموعهای از عوامل دست در دست هم میدهند و منجر به بروز این بیماری میشوند.
اما در حالت کلی میتوان گفت زمانیکه تومورهایی در پانکراس یا غدد لنفاوی اطراف پانکراس ایجاد شود، بیماری زولینگر آلیسون هم شروع به آغاز میکند.همانگونه که میدانید پانکراس مسئول تولید آنزیمهای هضم غذا و همچنین انسولین برای تنظیم و کنترل جریان قند خون است. بنابراین زمانیکه دچار اختلال شود، عملکرد بخشهای مختلفی از بدن نیز مختل میشود.
زمانیکه بدن پروسه هضم غذا را آغاز میکند، آنزیمهای ترشح شده توسط کبد، پانکراس و صفرا با هم ترکیب میشوند. این پروسه در افرادی که دچار سندروم زولینگر آلیسون هستند، دچار اختلال میشود. زیرا در این افراد ترشح بیش از حد گاسترین و به تبع آن ازدیاد اسید معده منجر به ایجاد زخمهای دردناکی در دستگاه گوارش میگردد.
ناگفته نماند در برخی از افراد مبتلا به سندروم زولینگر آلیسون، تومورهای ترشح کننده گاسترین سرطانی هستند و میتوانند منجر به ایجاد سرطان کبد یا سرطان لنفوم شوند. بنابراین میتوان نتیجه گرفت که توجه به علائم این بیماری برای کنترل به موقع آن، یکی از ضروریات است.البته در بسیاری از مواقع بروز زولینگر آلیسون ممکن است ارثی و ژنتیکی باشد. این شرایط تحت عنوان نئوپلازی غدد درون ریز نوع ۱ یا MEN1 شناخته میشود. افراد مبتلا به این عارضه معمولاً تومورهایی در غدد پاراتیروئید و غده هیپوفیز خود هم دارند.
علائم زولینگر آلیسون
علائم و نشانههای بروز سندروم زولینگر آلیسون بسیار شبیه دردهای ناشی از زخم معده است. به این ترتیب ممکن است دردهای خفیف و سوزشهایی در حد فاصل بین ناف و قفسه سینه احساس شود. سایر علائمی که ممکن است در بسیاری از افراد بروز کند، شامل موارد زیر است:
- درد سر دل یا دردهای شکمی مزمن
- داشتن حالت تهوع مزمن
- استفراغ مکرر
- اسهال مداوم
- داشتن زخمهای گوارشی عود کننده
- مشکلات بلع
- کاهش وزن
- ازوفاژیت
- رفلاکس اسید معده
- کاهش اشتها
- احساس سوزش سر دل
- خون ریزی دستگاه گوارشی
- نفخ شدید
- آروغ زدن مداوم
صفحه اینستاگرام دکتر امین بحرینی متخصص و جراح پیوند کبد اصفهان
مطالب پیشنهادی :
افراد فاقد طحال و مراقبت های لازم