
عوارض و درمان بزرگ شدن طحال
در بخش قبل از سایت دکتر امین بحرینی جراح پیوند کبد اصفهان به بررسی بیماری بزرگ شدن طحال پرداختیم در این بخش به عوارض و روشهای درمان بزرگ شدن طحال می پردازیم تا پایان همراه ما باشید.
عوارض بزرگ شدن طحال
این اتفاق میتواند تعداد گلبولهای قرمز خون سالم، پلاکتها و سلولهای سفید را در جریان خون کاهش داده و منجر به عفونتهای مکرر شود. امکان ایجاد کم خونی و افزایش خونریزی نیز ممکن است.
بهعلاوه، حتی طحالهای سالم نیز نرم هستند و مخصوصا در تصادفات رانندگی به راحتی آسیب میبینند. با بزرگ شدن طحال احتمال پارگی آن بسیار بیشتر است. پارگی طحال میتواند باعث خونریزی تهدید کننده در حفره شکمی شود.
تشخیص بزرگ شدن طحال
پزشک ابتدا تعدادی سوال از شما میپرسد، بعد از معاینات فیزیکی و لمس کردن این ناحیه از بدن اسپلنومگالی را تشخیص میدهد. همچنین برای تایید علت ورم، به آزمایشهای تشخیصی نیز احتیاج خواهید داشت. این موارد ممکن است شامل آزمایش خون، سونوگرافی یا اسکن توموگرافی کامپیوتری (CT) باشد. در برخی موارد، ممکن است آزمایشات دیگری نیز لازم باشند.
درمان بزرگ شدن طحال
شما باید فعالیتهایی که موجب پارگی طحال میشوند را محدود کنید. هنگام انجام ورزشهای تماسی، مثل فوتبال، مراقب خود باشید. اصلاح فعالیتهای بدنی میتواند خطر پارگی طحال را کاهش دهد. یکی از عوارضی که مبتلایان پس از تصادفات رانندگی دچار آن میشوند، پارگی طحال است. پس حتما کمربند ایمنی خود را ببندید.
پارگی طحال میتواند باعث از دست رفتن خون زیادی شود و جان فرد را به خطر بی اندازد. شما نباید این وضعیت را نادیده بگیرید، اسپلنومگالی در صورت عدم درمان میتواند منجر به عوارض جدیتری شود که پیشتر به آنها پرداختیم. در بیشتر موارد و با درمان به موقع نیازی به برداشتن طحال نیست. ولی گاهی نیز چارهای نیست و باید با عمل جراحی آن را خارج کنند.
در این صورت به جای جراحی باز، طحال را با استفاده از لاپاراسکوپی خارج میکنند. یعنی جراحی از طریق برشهای کوچک انجام میشود. لاپاراسکوپی به جراح اجازه میدهد تا طحال را مشاهده و سپس آن را خارج کند. اگر طحال شما برداشته شود، بدن دیگر نمیتواند شماری از باکتریها را به طور موثر از بدن پاک کند، و در نتیجه شما در برابر عفونتهای خاص آسیبپذیرتر خواهید شد.
پس باید حتما واکسنهای خود را به روز نگه دارید. این بدان معنی است که حداقل هر سال یکبار تزریق آنفولانزا انجام شود، و هر ۱۰ سال یکبار هم تزریق واکسن کزاز، دیفتری و سیاه سرفه توصیه میشود. در صورت نیاز به واکسنهای دیگر از پزشک خود مشورت بگیرید.
عوامل خطر ابتلا به بزرگ شدن طحال
هر کسی در هر سنی ممکن است دچار این بیماری شود، اما گروههای خاصی در معرض خطر بیشتری هستند. از جمله:
- کودکان و بزرگسالان مبتلا به عفونت، مانند مونونوکلئوز
- افرادی که به بیماری گوچر، بیماری نیمن پیک و چندین اختلال متابولیکی ارثی مبتلا هستند که مربوط به کبد و طحال است.
- افرادی که در مناطقی زندگی میکنند یا به مناطقی سفر میکنند که مالاریا در آنجا رایج است.
نتیجهگیری
با توجه به موارد گفته شده، درمان بزرگ شدن طحال در مراحل اولیه خیلی راحتتر صورت می گیرد و نیازی به جراحی نیست. بنابراین بهتر است در صورت مشاهده علائم، سریعا به پزشک متخصص مراجعه کرده و از جراحی و برداشتن طحال جلوگیری کنید.
دکتـر امیـن بحرینـی
جراح پیوند کبد اصفهان
جهت مشاهده صفحه اینستاگرام دکتر امین بحرینی کلیک کنید.