
مراقبت ها و تغذیه بعد از پیوند کلیه : بسیاری از بیماران پس از پیوند کلیه، اشتهای بهتری پیدا می کنند و به طور ناخواسته دچار افزایش وزن می شوند؛ بنابراین برای جلوگیری از افزایش وزن، خودتان را همیشه وزن کنید؛ همچنین از خوردن غذاهای پرکالری مانند غذاهای چرب، شیرینی ها، کلوچه و سایر غذاهای غنی از چربی یا شکر، خودداری ورزید.
با خوردن غذاهای زیر می توانید، دریافت کالری را کنترل کنید:
سبزی ها و میوه های تازه
گوشت بدون چربی، مرغ بدون پوست و ماهی
فرآورده های شیری بدون چربی
نوشابه های بدون شکر مانند نوشابه های رژیمی
شما باید نکات مهمی را در مورد غذاهای کربوهیدراتی بدانید:
کربوهیدرات ها از طریق مصرف شکرها و نشاسته ها به دست می آیند.آن ها سوخت و انرژی بدن را تأمین می کنند . زمانی که داروهای کورتن مصرف می کنید، استفاده از مقادیر زیاد کربوهیدرات برای بدن شما، مشکل زا است و می تواند منجر به افزایش قند خون و ایجاد دیابت شود.
دقت کنید بیمار داروهای تجویز شده توسط پزشک را سر وقت و به طور کامل مصرف کند.
حداقل ۶ تا ۸ هفته بعد از عمل جراحی پیوند کلیه اجازه ندهید بیمار جسم سنگینی را بلند کند و یا فعالیت بدنی شدید داشته باشد.
مدت ۲ تا ۳ ماه بعد از عمل جراحی بیمار نباید جسم سنگین تر از ۹ کیلو گرم را بلند کند و حداقل ۴ تا ۶ ماه بعد از جراحی نباید جسم سنگین تر از ۱۸ کیلو را بردارد و بلند کند.
از بستن کمربندهای تنگ خودداری کنید.
رعایت بهداشت محیط و بهداشت فردی بسیار حائز اهمیت می باشد.
شستن مکرر دست ها برای پیشگیری از عفونت های احتمالی بسیار حائز اهمیت است.
رعایت کردن بهداشت موادغذایی از بروز بسیاری از بیماری ها جلوگیری می کند. سبزیجات و میوه جات باید با مواد ضدعفونی کننده کاملا شسته و ضدعفونی شوند.
غذای شما باید کم نمک و کم چربی باشد. از خوردن غذاهای آماده مثل سوسیس، کالباس، پیتزا و غذاهای رستورانی پرهیز کنید. همچنین خوردن غذاهای کنسروی مثل تن ماهی و انواع غذاهای کنسرو شده و کله پاچه توصیه نمی شود.
در ادامه بحث مراقبت ها و تغذیه بعد از پیوند کلیه :
به دلیل افزایش حساسیت پوست به نور آفتاب در نتیجه مصرف داروهای پیوندی بهتر است در معرض نور مستقیم آفتاب قرار نگیرید و اگر مجبور به بودن در معرض آفتاب بودید، می توانید از کلاه نقاب دار استفاده نمایید و حتما ضد آفتاب بزنید.
از افزایش وزن بپرهیزید، چون میزان برخی از داروها بر اساس وزن شما محاسبه می شود و با افزایش وزن باید به مقدار زیادتری استفاده شوند که قطعا به دنبال آن عوارض دارویی خیلی بیشتر خواهد بود.
اگر ازدواج کرده اید، در مورد زمان از سرگیری فعالیت های جنسی با پزشک یا پرستار تیم پیوند مشورت کنید. به طور معمول یک ماه پس از پیوند در صورتی که آمادگی داشته باشید می توانید فعالیت های جنسی را از سربگیرید.
علائم و نشانه های پس زدگی کلیه از جمله کاهش ادرار، ورم، تب، افزایش فشار خون، افزایش وزن و احساس سفت شدن کلیه پیوندی را همواره به خاطر داشته باشید.
یک برنامه منظم ورزشی برای بیمار تعیین کنید تا به بهبودی عمل جراحی، سلامتی کل بدن و سلامت روحی او کمک کرده باشید.
تحت نظر پزشک با ورزش های کششی شروع کنید و پیاده روی را به آن اضافه کنید.
بعد از بهبود محل برش جراحی، به بیمار می توانید کمک کنید تا ورزش دوچرخه سواری، تنیس، شنا و حتی ورزش های هوازی را انجام دهد.
بیمار خانم حداقل یک سال بعد از عمل جراحی پیوند کلیه نباید باردار شود.
بیمار خانم اگر فرزند شیرخوار دارد، نباید به او شیر دهد، زیرا داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی که بیمار بعد از پیوند کلیه مصرف می کند، می تواند از طریق شیر مادر وارد بدن نوازد شود. این داروها برای کودک مضرند.
بیماران خانم بعد از پیوند کلیه بایستی سالی یک بار آزمایش پاپ اسمیر (برای تشخیص سرطان دهانه رحم) را انجام دهند، زیرا داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی، احتمال ابتلا به برخی انواع سرطان را افزایش می دهند.
دکتر امین بحرینی
فوق تخصص جراحی کبد، پانکراس و مجاری صفراوی لاپاراسکوپی کبد و کیسه صفرا، پیوند کبد و کلیه
عضو هیات علمی دانشگاه
برای اطلاع از آدرس و ساعات کاری مطب به بحش تماس با ما سایت مراجعه نمایید. همچنین شما می توانید از طریق فرم تماس موجود در صفحه تماس با ما فرم درخواست مشاوره و سوالات خود را برای آقای دکتر امین بحرینی ارسال نمایید.