پیشگیری و درمان نارسایی حاد کلیه

پیوند کبد اصفهان | پیشگیری و درمان نارسایی حاد کلیه

پیشگیری و درمان نارسایی حاد کلیه

پیش بینی و پیشگیری و درمان نارسایی حاد کلیه اغلب کار بسیار دشواری است. اما ممکن است بتوانید با مراقبت از کلیه ها خطر بروز آن را تا حدی کاهش دهید.

به این منظور بهتر است توصیه های زیر را عملی کنید:

هنگام مصرف داروهای بدون نسخه (OTC) به برچسب درج شده بر روی آن ها توجه کنید. دستورالعمل داروهای ضد درد مانند آسپرین، استامینوفن، ایبوپروفن، ناپروکسن سدیم و دیگر داروها را به دقت بخوانید. مصرف زیاد این داروها ممکن است خطر آسیب دیدگی کلیه را افزایش دهد. البته افراد مبتلا به بیماری هایی مثل بیماری های کلیوی، دیابت یا فشار خون بالا باید مراقبت بیشتری در مصرف این داروها داشته باشند.

برای کنترل وضعیت کلیه و دیگری بیماری های مزمن با پزشک همکاری کنید. در صورتی که مبتلا به بیماری کلیه بوده یا بیماری مزمن دیگری مثل دیابت یا فشار خون بالا دارید که خطر اتبلا به نارسایی حاد کلیه را افزایش می دهد. بهتر است به توصیه های پزشکی عمل کرده و به دنبال اهداف درمانی برای مدیریت وضعیت خود باشید.
سبک زندگی سالم را در اولویت قرار دهید. سعی کنید در طول روز فعال باشید؛ از رژیم های غذایی معقول و متعادل تبعیت کنید. و مصرف دخانیات را کاهش داده یا به کلی کنار بگذارید.

تشخیص نارسایی حاد کلیه

اگر علائم و نشانه های شما حاکی از ابتلای شما به نارسایی حاد کلیه باشد، پزشک ممکن است آزمایش ها و روش های خاصی را برای تأیید تشخیص این بیماری توصیه کند.

 

معمولاً این راه های تشخیصی شامل موارد زیر می شود:

 

اندازه گیری میزان خروجی ادرار. اندازه گیری میزان ادرار در مدت زمان 24 ساعت می تواند به پزشک کمک کند تا علت نارسایی کلیه شما را مشخص کند.
آزمایش ادرار. تجزیه و تحلیل یک نمونه از ادرار فرد می تواند به تشخیص نارسایی کلیه و ناهنجاری های دیگر کمک کند.
آزمایش خون. نمونه گرفته شده از خون فرد با توجه به سطح اوره و کراتینین می تواند نشان دهنده وضعیت عملکردی کلیه ها باشد. این دو ماده معمولاً برای بررسی وضعیت سلامت کلیه ها مورد استفاده قرار می گیرد.

شیوه های تصویربرداری

تصویر برداری های مثل سونوگرافی و توموگرافی کامپیوتری ممکن است به پزشک برای تشخیص این بیماری و ملاحظه وضعیت کلیه ها کمک کند.
نمونه برداری از بافت کلیه برای آزمایش. در برخی شرایط، پزشک ممکن نمونه برداری (بیوپسی) از بافت کلیه را برای بررسی و تشخیص دقیق تر توصیه کند. برای این کار پزشک سوزنی را از طریق پوست واردکلیه شما خواهد کرد تا بدین وسیله از بافت کلیه نمونه برداری کند.

پیوند کبد اصفهان | پیشگیری و درمان نارسایی حاد کلیه

درمان نارسایی حاد کلیه

درمان نارسایی حاد کلیه معمولاً نیاز به بستری شدن فرد در بیمارستان خواهد داشت. بیشتر افراد مبتلا به عارضه نارسایی حاد کلیه در حال حاضر در بیمارستان های سراسر کشور بستری هستند. مدت زمان بستری بودن فرد در بیمارستان به علت بروز نارسایی حاد کلیه و سرعت بازیابی کلیه ها بستگی خواهد داشت. در برخی موارد نیز ممکن است برای بهبودی کامل ترخیص شده و در منزل بستری شوید.

درمان علت بروز آسیب کلیه

درمان نارسایی حاد کلیه شامل تشخیص علت اصلی بروز بیماری یا آسیب و برطرف کردن آن است. در نتیجه انتخاب شیوه درمانی به علت بروز نقص کلیه بستگی خواهد داشت.

درمان عوارض جانبی تا زمان بازیابی کلیه ها

همچنین پزشک برای پیشگیری از عوارض جانبی تلاش کرده و به کلیه ها کمک می کند تا زمان کافی برای بازیابی و درمان داشته باشند.

 

درمان های مورد نیاز برای پیشگیری از بروز عوارض جانبی نارسایی حاد کلیه عبارتند از:

 

درمان هایی برای متعادل کردن میزان مایعات موجود در خون. اگر نارسایی حاد کلیه به دلیل کمبود مایعات در خون ایجاد شده باشد، پزشک ممکن است مایعات وریدی (IV) را توصیه کند. در موارد دیگر، نارسایی حاد کلیه ممکن است باعث تجمع بیش از حد مایعات در بدن و منجر به بروز تورم در بازوها و پاها شود. در این موارد، پزشک ممکن است داروهای (ادرارآور) را توصیه کند تا مایعات اضافه از بدن خارج شود.

داروهایی برای کنترل پتاسیم خون

اگر کلیه ها در فیلتر پتاسیم از خون دچار مشکل شده باشند، پزشک ممکن است برای جلوگیری از تجمع مقادیر زیاد پتاسیم در خون، کلسیم، گلوکز یا سدیم پلی استایرن سولفونات را تجویز کند. وجود پتاسیم زیاد در خون می تواند باعث بروز ضربان قلب نامنظم (آریتمی) و ضعف عضلات شود. داروهایی برای بازگرداندن سطح کلسیم خون. اگر سطح کلسیم خون پایین بیاید پزشک ممکن است تزریق کلسیم را توصیه کند.

دیالیز برای از بین بردن سموم خون. در صورت تجمع سموم در خون ممکن است فرد نیاز به همودیالیز موقت که اغلب به آن دیالیز گفته می شود نیاز داشته باشد تا سموم و مایعات اضافه از بدن خارج شود. این پاکسازی به بهبود سریع تر کلیه ها و از بین بردن پتاسیم اضافه بدن کمک خواهد کرد. در طی فرآیند دیالیز با استفاده از کلیه مصنوعی (دستگاه دیالیز) خون از بدن خارج شده و مواد زائد فیلتر شده و مجدداً به داخل بدن فرد بازگردانده خواهد شد.

سبک زندگی و درمان های خانگی نارسایی حاد کلیه

در طی بهبودی نارسایی حاد کلیه، پزشک ممکن است رژیم غذایی ویژه ای را برای کمک به کلیه ها و محدود کردن کارهای مضر به شما توصیه کند. پزشک ممکن است برای تجویز رژیم غذایی شما را به پزشک متخصص تغذیه ارجاع دهد. با توجه به شرایط فرد متخصص تغذیه و رژیم ممکن است موارد زیر را توصیه کند:

غذاهای کم پتاسیم مصرف کنید

متخصصص تغذیه ممکن است از شما بخواهد تا غذاهای پر پتاسیم مثل موز، پرتقبال، سیب زمینی، اسفناج و گوجه فرنگی را محدود کرده و غذاهای کم پتاسیم مثل سیب، گل کلم، فلفل، انگور و توت فرنگی را به رژیم غذایی خود اضافه کنید.

نمک کمتری مصرف کنید

میزان سدیم مصرفی خود در طول روز را کاهش داده و از مصرف غذاهای پرنمک و شور مثل غذاهای کنسروی، فست فودها و غذاهای یخ زده خودداری کنید.

مصرف فسفر را محدود کنید

فسفر ماده معدنی است که در غذاهایی مثل نان سبوس دار، جو دوسر، غلات سبوس دار، آجیل و کره بادام زمینی یافت می شود. فسفر بیش از حد در خون ممکن است باعث ضعیف شدن استخوان ها و خارش پوست در فرد شود. به همین خاطر بهتر است مصرف این مواد را در طول زمان بهبودی خود کاهش دهید.
بعد از اتمام مدت بازیابی کلیه و بهبودی کامل، دیگر نیازی داشتن رژیم غذایی خاص نخواهید داشت. اما بهتر است رژیم غذایی سالمی را در طول زندگی دنبال کنید.

آمادگی برای ملاقات با پزشک | پیشگیری و درمان نارسایی حاد کلیه

بسیاری از افراد مبتلا به نارسایی حاد کلیه معمولاً در زمان بروز این عارضه در بیمارستان بستری شده اند. در صورتی که خود شما یا عزیزان شما دارای علائم و نشانه های نارسایی کلیه هستند بهتر است این نگرانی ها را با پزشک و پرستاران بیمارستان در میان بگذارید. در صورتی که در بیمارستان بستری نیستید ولی احساس می کنید دچار علائم این عارضه کلیوی شدید، بهتر است وقت ملاقاتی با پزشک خانوادگی یا پزشک عمومی خود تنظیم کنید. در صورت وجود مشکلات کلیه ای پزشک شما را به متخصص بیماری های کلیه ای (نفرولوژیست) ارجاع خواهد داد.

از آن جایی که مدت زمان ملاقات با پزشک کوتاه بوده و حرف های زیادی برای گفتن خواهید داشت. در نتیجه بهتر است با آمادگی کامل به پزشک مراجعه کرده و از این زمان کوتاه نهایت استفاده را ببرید.

بهتر است قبل از حضور در مطب موارد زیر را آماده کنید:

لیستی از تمامی علائم و نشانه های بیماری را تهیه کنید. همه نشانه های مربوط و غیر مربوط به بیماری خود را یادداشت کرده و همراه خود داشته باشید.
اطلاعات مهم شخصی را یادداشت کنید. بهتر است استرس ها و تغییرات اخیری که در زندگی تان افتاده است را یادداشت کنید. لیستی از تمامی داروهای مصرفی خود تهیه کنید. نام تمامی داروها، مکمل ها و ویتامین های که مصرف می کنید را همراه با میزان مصرف خود یادداشت کنید.

دوست یا یکی از اعضای خانواده خود را همراه ببرید. گاهی اوقاتت به خاطر سپردن تمامی موارد و اطلاعاتی که پزشک در اختیارتان قرار می دهد، کار دشواری است. در نتیجه بردن همراه به یادآوری اطلاعات مهم و نکات کمک زیادی خواهد کرد. سؤالات خود را یادداشت کنید. تمامی سؤالات مربوط و غیر مربوطی که به ذهنتان رسیده و قصد پرسیدن آن ها از پزشک را دارید را یادداشت کرده و همراه خود به مطب ببرید.

سوالات بیمار از پزشک

بهتر است در حین معاینه سؤالات زیر را در مورد نارسایی حاد کلیه مطرح کنید:

احتمال اصلی بروز علائم این عارضه چیست؟
آیا کلیه های من دیگر کار نمی کنند؟ چه چیزی ممکن است باعث نارسایی کلیه شده باشد؟
برای تشخیص دقیق این عارضه به انجام چه آزمایشاتی نیاز خواهم داشت؟
درمان ها و خطرات احتمالی این شیوه ها شامل چه مواردی می شود؟
آیا نیاز است تا در طول درمان داخل بیمارستان بستری باشم؟
کلیه آسیب دیده بهبود خواهد یافت یا نیاز به دیالیز پیدا خواهم کرد؟
مبتلا به بیماری های دیگری هستم. چگونه می توانم این بیماری ها را در کنار هم مدیریت کنم؟
آیا نیاز به رژیم غذایی خاصی دارم؟
ممکن است مرا به پزشک تغذیه متخصصی معرفی کنید؟
آیا جایگزین دارویی برای داروهای تجویزی وجود دارد؟
بروشور یا نسخه پرینت شده در مورد این بیماری دارید؟ برای کسب اطلاعات بیشتر مطالعه چه سایت هایی را توصیه می کنید؟

نتیجه گیری

نارسایی حاد کلیه زمانی رخ می دهد که کلیه ها به طور ناگهانی دیگر نتوانند مواد زائد موجود در خون را فیلتر کنند. هنگامی که کلیه ها توانایی فیلتر کردن و پاکسازی خون را از دست می دهند، ممکن است سطح مواد زائد جمع شده و ترکیب شیمیایی خون به کلی از حالت تعادل خارج شود. نارسایی حاد کلیه خطرناک بوده و می تواند کشنده باشد. به همین خاطر این عارضه نیاز به درمان سریع و فشرده خواهد داشت. درمان نارسایی حاد کلیه معمولاً نیاز به بستری شدن فرد در بیمارستان خواهد داشت.

 

 

 


دکتر امین بحرینی

پیوند کبد اصفهان

دوستان عزیز جهت مسیریابی تا مطب دکتر امین بحرینی توسط گوگل مپ کلیک کنید.


مطالب پیشنهادی :

سرطان رکتال چیست ؟

دیورتیکولیت چیست؟

درمان کولیت اولسراتیو

تشخیص سنگ کلیه و درمان

دیالیز چیست و چه عوارضی دارد؟

بیماری گلومرلونفریت (بیماری کلیوی) چیست؟

سرطان کیسه صفرا چیست؟ و علل آن

نارسایی کلیه چیست؟

علائم عفونت دستگاه ادراری و روش های پیشگیری آن

علل کله ‌سیستیت (التهاب کیسه‌ی‌صفرا) و علائم آن

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *