جراحی زخم معده از زبان دکتر امین بحرینی

جراحی درمان زخم معده از زبان دکتر امین بحرینی

جراحی ، راهی برای درمان زخم معده 

درصد کمی از بیماران به درمان جراحی زخم معده نیاز پیدا می کنند که درمان دارویی برای مشکل شان پاسخ گو نیست. جراحان برای درمان جراحی زخم معده انتخاب های گسترده ای دارند و بسته به این که زخم معده باعث ایجاد چه مشکلاتی شده است نوع درمان را مشخص می کنند.

زخم معده زخمی است که در لایه داخلی معده ایجاد می شود و ابتدا با درمان دارویی توسط آنتی بیوتیک و آنتی اسید (برای کاهش تولید اسید در معده و کاهش آسیب در محل زخم معده ) تلاش می شود که زخم معده درمان شود اما اگر پاسخ گو نباشد و بیمار هنوز از علائم شکایت داشته باشد قدم بعدی درمان جراحی زخم معده می باشد.

هدف درمان زخم معده با استفاده از جراحی چیست ؟ 

زمانی که اسید معده زیاد و شغیر قابل کنترل باشد؛ هدف از درمان این عارضه بیرون آوردن قسمتی از معده است که اسید تولید می کند. اگر چه داروهای مهار کننده پمپ پروتونی مثل پنتوپرازول، رابه پرازول، امپرازول و … دقیقا همین کار را انجام می دهند و تولید اسید را کم می کنند.

اما درمان جراحی زخم معده برای کسانی انجام می شود که به هر دلیلی نتوانند این داروها را استفاده کنند، درمان دارویی برای شان پاسخ درمانی مناسبی نداشته است و هم چنین بیمارانی که با عوارض پیچیده زخم معده مثل خونریزی، ایجاد سوراخ و ارتباط با فضای داخل شکم و به وجود آوردن انسداد در مسیر گوارشی و عدم هضم غذا به دلیل وجود این انسداد مواجه شده باشند.

در این موارد درمان جراحی زخم معده به صورت اورژانسی صورت می گیرد.

در چه شرایطی نیاز به درمان جراحی زخم معده وجود دارد؟

  • زخم سوراخ شده: در این شرایط جراحی به شکل اورژانسی صورت می گیرد و هدف بستن زخم سوراخ شده و جلوگیری از ارتباط بین داخل معده و فضای داخل شکم است. زخم های سوراخ شده اکثرا در نزدیکی اثنی عشر واقع هستند.
  • زخم خونریزی دهنده: در این جا هدف کنترل خونریزی است. نوع عمل جراحی بستگی به مکان زخم دارد که جراح با اندوسکوپی سعی می کند محل زخم را پیدا کند. برای درمان این عارضه خونریزی دهنده زخمی که باعث خونریزی شده است برداشته می شود و آسیب باقی مانده ترمیم می شود. زخمی که برداشته شده است باید حتما برای آزمایشات بیشتر به آزمایشگاه فرستاده شود و از آن بیوپسی تهیه شود تا بدخیمی آن مشخص شود. همان طور که می دانید درصد کمی از زخم های معده به بدخیمی منجر می شوند.
  • اسید معده زیاد و غیر قابل کنترل: در این شرایط انتخاب های متفاوتی برای درمان این عارضه وجود دارد که در ادامه ذکر می کنیم:
  1. پارشیال گاسترکتومی: جراح قسمتی که ترشح اسید را به میزان زیاد تحریک می کند پیدا می کند و آن را بر می دارد. پارشیال به معنای “قسمت” و گاسترکتومی به معنای “برداشتن بافت از معده” می باشد.
  2. واگوتومی: اعصابی که به معده منتهی می شوند باعث تحریک تولید اسید می شوند؛ بنابراین جراح اعصابی که مربوط به ترشح اسید معده هستند (نام این اعصاب واگ می باشد )را پیدا می کند و

آن ها را قطع می کند.

  1. پیلوروپلاستی: زمانی که این عارضه  باعث شود تخلیه معده با دشواری صورت بگیرد و در مسیر گوارشی انسداد ایجاد شود این نوع درمان جراحی  توصیه می شود و در طی آن قاعده معده که به دریچه پیلور و اثنی عشر نزدیک می شود پهن می شوند.

فوق تخصص جراح پیوند کبد و کلیه اصفهان دکتر امین بحرینی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *