
پیوند کلیه
پیوند کلیه (Renal Transplantation ) عبارت است از کارگزاری کلیه ی انسان از شخصی به شخص دیگر . در اغلب موارد در حین پیوند نیازی به خارج کردن کلیه های اصلی شخص نبوده و کلیه پیوندی در محلی متفاوت کاشته می شود .
یک پیوند موفق میتواند عمر فرد دریافت کننده را طولانی کند و کیفیت زندگی این فرد را بسیار بهبود ببخشد . بیمار از محدودیتهای دیالیز و از تظاهرات برگشتپذیر اورمی ( افزایش اوره خون و کراتینین ) خلاص میشود .
پیوند اعضا به خصوص پیوند کلیه در این دهه ی اخیر پیشرفت زیادی داشته است . اولین پیوند موفق در جهان در سال ۱۹۵۴ در بوستون آمریکا بین یک ۲ قلو انجام شده است . اولین پیوند در ایران در شیراز در سال ۱۹۷۹ انجام شد .
در حال حاضر ایران در خاورمیانه رتبه ی اول از نظر تعداد عمل سالانه را دارد . کلیه پیوندی به طور متوسط ١٥-١٢ سال عمر می کند ، بطوریکه در کشور ما بقاء یک ساله کلیه پیوندی٩٢٪ و بقاء ٣ ساله آن ٨٥٪ است . طبیعی است در شرایط یکسان ، طول عمر کلیه پیوندی که از خویشاوند درجه یک گرفته شده باشد بیشتر از کلیه پیوندی غریبه می باشد .
نکته مثبت پیوند کلیه داشتن طول عمر بیشتر نسبت به بیماران دیالیزی و هم چنین محدودیت غذایی کمتر نسبت به بیماران دیالیزی است ، هر چند که بیماران پس از پیوند باید رژیم غذایی و سبک زندگی سالم را رعایت کنند . در مقابل در شخص پیوندی به علت مصرف داروهای سرکوب کننده ایمنی ، امکان عفونت و بعضی از انواع بدخیمی ها افزایش می یابد .
چرا کلیهها دچار مشکل میشوند ؟
بیشتر بیماریهای کلیوی به نفرونها که بخشهای کوچک تصفیهکننده در کلیهها هستند، حمله میکنند و قدرت تصفیه را از آنها سلب میکند . ویژگی نفرونها این است که در اثر جراحت یا مسمومیت به سرعت آسیب میبینند .
حال آن که بیشتر بیماریهای کلیوی ، نفرونها را به آرامی از بین میبرند و با پیشرفت آسیب در هر دو کلیه ، پس از سالها و حتی دههها خود را نشان میدهند . دیابت و فشار خون بالا ، دو دلیل عمدهٔ بیماریهای کلیوی هستند .
عوارض پیوند کلیه کدامند ؟
از عوارض پیوند کلیه می توان به موارد زیر اشاره کرد :
- اختلال عملکرد کلیه پیوندی
- خونریزی بعد از عمل
- ترومبوز های بعد از پیوند
- تنگی شریان کلیوی
- پس زدگی پیوند
پس زدن پیوند
پس زدن پیوند کلیه مهمترین عارضه شخص گیرنده بوده که غالبا به علت ناسازگاری ژنتیک اتفاق می افتد . در واقع در صورتی که ناسازگاری ژنتیکی بین فرد اهدا کننده و فرد گیرنده کلیه وجود داشته باشد ، سیستم ایمنی فرد گیرنده ، کلیه پیوندی را به عنوان بافت مهاجم شناسایی کرده و پیوند را پس می زند .
علائم نشان دهنده پس زد پیوند
معمولا پس زدن پیوند خود را به صورت یکی از علائم زیر نشان می دهد.
- سفت شدن کلیه پیوندی
- تب
- تورم بدن
- افزایش وزن
- افزایش فشار خون
- کاهش ادرار
- افزایش کراتینین خون
در صورتیکه پس زدن پیوند در روزهای اولیه پس از پیوند اتفاق بیافتد، کلیه پیوندی را خارج می کنند اما در صورتی که پس زدن به صورت مزمن اتفاق بیافتد (Chronic Rejection) نیازی به خارج سازی کلیه پیوندی نبوده مگر اینکه عفونی شود و شخص دچار تب و لرز شود .