
ویژگیهای شخص دهنده کبد پیوندی
بعد از آنکه پزشک تشخیص داد که فردی کاندید پیوند کبد است و علل انجام پیوند کبد را مشخص کرد، نوبت به انتخاب فرد اهدا کننده کبد میرسد. فرد اهدا کننده کبد پیوندی باید ارزیابی دقیق از سطح سلامت و گروه خونی و پروتئینهای سطح سلولی مشابهی با فرد گیرنده داشته باشد. فامیلهای درجه یک در ردیف اول کاندیدهای اهدا کننده کبد به شخص بیمار هستند. معیار برای اهدای کبد عبارتاند از:
- سن بین ۱۸ تا ۶۰ سال
- سلامت جسمی خوب بدون بیماریهای فیزیولوژیک و مصرف دارویی
- سیگار نکشیدن
- توانایی درک و پیروی از دستورالعملها را برای آمادهسازی قبل از عمل جراحی و ریکاوری بعد از عمل
- داشتن کبد هم اندازه یا بزرگتر از فرد گیرنده
- انجام آزمایشات تکمیلی برای اطمینان از پس نزدن بافت پیوندی
علل انجام پیوند کبد
پیوند کبد گزینه درمان برای افرادی است که از نارسایی کبد رنج میبرند و وضعیت آنها دیگر نمیتواند با درمانها و مصرف دارو کنترل شود. یکی از علل انجام پیوند کبد نارسایی کبدی است که ناگهانی یا به مدت طولانیتر رخ میدهد. نارسایی کبد که به سرعت طی چند هفته اتفاق میافتد، شکستگی حاد کبدی نامیده میشود و معمولاً نتیجه آسیبهای کبدی ناشی از دارو است. اگر چه پیوند کبد ممکن است نارسایی حاد کبدی را درمان کند، اغلب برای درمان نارسایی مزمن کبدی استفاده میشود.
اختلال مزمن کبدی ممکن است ناشی از شرایط مختلف باشد. شایعترین علت نارسایی مزمن کبدی، زخم کبد (سیروز کبدی) است که در آن بافت اسکار جایگزین بافت طبیعی کبد و عملکرد کبدی کاهش مییابد. یکی دیگر از علل انجام پیوند کبد سیروز کبدی است.
بیماریهای کبدی که منجر به نارسایی کبدی میشود و از علل انجام پیوند کبد محسوب میشوند عبارتاند از:
- هپاتیت B
- هپاتیت C
- بیماری سیروز کبدی الکلی
- بیماری کبد چربی غیر الکلی.
- بیماریهای ژنتیکی که بر کبد تأثیر میگذارند (از جمله هموچ romatosis و بیماری ویلسون).
- بیماریهایی که مجاری صفراوی تأثیر میگذارد، مانند سیروز اولیه صفراوی، کلانژیت اسکلروزیس اولیه و آتتریا صفراوی. آترزی صفراوی شایعترین علل انجام پیوند کبد در میان کودکان است. از دیگر علل انجام پیوند کبد میتوان به سرطان کبد (سرطان اولیه کبد) اشاره کرد.
مطالب پیشنهادی :