
عوامل مؤثر در ابتلا به زخم اثنی عشر
ژنتیک و سبک زندگی هر فرد در ابتلا به زخمهای دستگاه گوارشی مانند زخم اثنی عشر نقش دارند. اگر اعضای نزدیک خانواده به این زخمها دچار باشند، احتمال وقوع این مشکل برای شما هم وجود خواهد داشت. مصرف دخانیات حاوی تنباکو هم امکان ابتلا به زخم اثنی عشر را افزایش میدهد. از عوامل دیگر افزایش احتمال خطر ابتلا به این عارضه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- سن بالای ۷۰ سال؛
- سابقه قبلی وجود علائم زخم معده و اثنی عشر؛
- تجربهٔ اخیر شوک یا ضربهای جسمی.
علاوه بر داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی، مصرف داروهای دیگری هم منجر به ایجاد زخم اثنی عشر میشود:
- داروهای ضدانعقاد؛
- داروهای استروئیدی؛
-
بازدارندههای بازجذب سروتونین( SSRIs).
پزشکان دیگر اعتقادی به اثرگذاری مصرف الکل، غذاهای تند یا غذاهای مقوی (سبزیجات، دانهها، لبنیات و…) در ابتلا به این بیماری ندارند. اما همچنان معتقدند که شاید مصرف این مواد، موجب کُند شدن روند درمان یا وخیمتر شدن علائم وجود زخم شود.
نقش استرس در ابتلا به زخم اثنی عشر هم چندان مشخص نیست. بعضی از پزشکان، استرس را عاملی در ابتلا به زخمهای دستگاه گوارشی میدانند و برخی دیگر خیر. بعضی از تحقیقات نشان از وجود ارتباط میان زخمهای گوارشی و استرس دادهاند، اما موضوع این است که احتمال دارد این اثرگذاری بهشکل غیرمستقیم باشد.
زیرا وقتی، شخصی دچار استرس است، از داروهای مسکن ضدالتهاب غیراستروئیدی استفاده میکند یا سیگار میکشد و همین باعث میشود تا احتمال ابتلا به زخم در دستگاه گوارشش افزایش پیدا کند.
مطالب پیشنهادی :
شیوع زخم اثنی عشر و زخم معده
زخم معده و داروهای ممنوعه
درمان زخم اثنی عشر
برای بسیاری از افراد، مصرف قرصهایی که اسید معده را کاهش میدهند، برای درمان زخم معده مفید است. این داروها در طبقهبندیهای زیر ارائه میشوند:
- مهارکنندههای پروتون پمپ (PPIs) شامل: اِمپرازول، پانتوپرازول و لانسوپرازول؛
- آنتاگونیستهای گیرنده H2 مانند: رانیتیدین، فاموتیدین و سایمیتیدین؛
- داروهایی با خاصیت ایجاد پوشش محافظتی مانند: سوکرالفیت؛
- آنتیاسیدهایی مانند: کلسیمکربنات و سدیم بیکربنات.
درصورتیکه علت زخم اثنی عشر، عفونت هلیکوباکتر تشخیص داده شود، پزشکان برای از بین بردن میکروب، آنتیبیوتیک تجویز خواهند کرد. ضمن اینکه تجویز داروهایی برای کاهش اسید معده (مثلا مهارکنندههای پروتون پمپ) هم میتواند در این زمینه مؤثر باشد.
اگر دشاروهای دیگر مانند داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی موجب این بیماری بشوند، پزشک مهارکنندههای پروتون پمپ تجویز خواهد کرد یا نیاز به دارودرمانی را مجددا بررسی میکند. بعضی از پزشکان هم مدیریت استرس را راهی برای درمان این مشکل میدانند.