
علت های ایجاد زخم معده کدامند؟
دو عامل مهم در بروز زخم معده موثر هستند که عبارتند از باکتری هلیکوباکتر و استفاده بیش از حد مسکن ها ، در ادامه به بررسی بیشتر این موارد می پردازیم .
باکتری: هلیکوباکتر پیلوری یک نوع باکتری است که در لایه سطحی معده زندگی می کند. در حالت عادی این باکتری مشکل خاصی ایجاد نمی کند اما گاهی باعث ایجاد التهاب در لایه داخلی معده و ایجاد زخم معده می شود. این باکتری به صورت شایع و در غالب مردم وجود دارد و از طریق راه های مختلفی مثل غذا، آب، تماس های نزدیک و … منتقل می شود.
استفاده مرتب از مسکن ها: مصرف کردن مرتب آسپرین و همچنین استفاده بی رویه از مسکن های ضد التهابی مثل ایبوپروفن، ناپروکسن، دیکلوفناک و … می تواند باعث صدمه زدن و تحریک لایه سطحی معده شود.
دقت کنید مصرف استامینوفن این اثر را ندارد چون جز این دسته دارویی نیست. بنابراین وجود زخم معده در افراد مسنی که از این داروها زیاد استفاده می کنند یا افرادی که برای تخفیف درد آرتروز از این مسکن ها خیلی مصرف می کنند شایع تر است.
نشانه های زخم معده شامل موارد زیر هستند:
- کاهش وزن غیر قابل توجیه
- تهوع و استفراغ
- به دلیل وجود درد توانایی خوردن نداشتن
- عدم تحمل غذای چرب
- نفخ
- آروغ زدن
- استفراغ خونی
- مدفوع تیره یا وجود خون تیره در مدفوع
- نفس کشیدن دشوار
- احساس ضعف
- تغییرات اشتها
آیا می شود از وقوع زخم معده پیشگیری کرد؟
توصیه های ساده ای برای پیش گیری وجود دارند. به طور مثال برای جلوگیری از انتقال باکتری هلیکوباکتر پیلوری حتما نکات بهداشت عمومی را رعایت کنید و مرتب دست هایتان را با آب و صابون بشویید و غذای مصرفی تان را به طریق سالمی تهیه و پخت کنید. همچنین در رابطه با مصرف مسکن ها به ویژه آسپرین و ایبوپروفن محتاط باشید.
چه مواردی ریسک ابتلا به زخم معده را بالاتر می برند؟
عفونت معده با باکتری هلیکو باکتر پیلوری
- مصرف سیگار
- استرس های روانی
- ژنتیک
- رژیم غذایی
- مصرف داروهای مسکن ضد التهابی (آسپرین، ایبوپروفن، ناپروکسن، دیکلوفناک و … )
- سن بالا
- و …