کبد چه وظیفه ای در بدن دارد ؟

پیوند کبد

پیوند کبد

پیوند کبد Liver Transplantation یک رویه جراحی است برای برداشتن کبد بیمار و جایگزین کردن آن با کبد سالم یک اهداکننده است .

در بیشتر عمل‌ های پیوند کبد ٬ از کبد اهداکنندگان فوت‌شده استفاده می‌شود ، اگرچه اهداکننده زنده نیز می‌تواند کبد اهدا کند .

در بیشتر موارد از تکنیک پیوند مستقیم استفاده می‌شود که در آن کبد بیمار برداشته شده و با یک کبد دهنده در جای آناتومیکی یکسان جایگزین می‌شود .

کبد اهدا شده در سرد آب شور (نرمال سالین) تا ۸ ساعت جهت انتقال نگه داشته می‌شود . پیوند کبد یک روش درمانی برای درمان مرحله پایانی(end-stage) بیماری‌های کبدی و نارسایی حاد می‌باشد .

اولین پیوند کبد در انسان در سال ۱۹۶۳ توسط یک تیم جراحی به رهبری توماس استارزل(Thomas Starzl) در ایالات متحده آمریکا به انجام رسید .

در این عمل جراحی به‌طور معمول سه جراح ، دو متخصص بیهوشی با همراهی چهار پرستار حضور دارند . عمل جراحی بسیار خسته‌کننده و طاقت فرساست و چیزی در حدود ۴ تا ۱۸ ساعت با توجه به نتیجه به طول می‌انجامد .

آناستوموزها و بخیه ها و بسیاری از اتصال و انفصال‌های بافت کبد و شکم، برای موفقیت به داشتن شرایط مناسب در فرد گیرنده و یک دهنده خوب دارد .

در هر حال پیوند کبد یک عمل جراحی ماژور است که درصد ریسک آن بالا می‌باشد .

کبد چه وظیفه ای در بدن دارد ؟

کبد بیشتر پروتئین مورد نیاز بدن را می‌سازد . مواد مغذی از غذا را می‌سوزاند یا می‌شکند تا در هنگام نیاز تولید انرژی کند .

با ذخیره ویتامین‌ها ، مواد معدنی، و شکر، از کمبود مواذ غذایی در بدن جلوگیری می‌کنند . صفرا می‌سازد ، که ترکیبی است که برای هضم چربی و جذب ویتامین E. ٬ ویتامین D. ٬ ویتامین A. و ویتامین K. ضروری است .

بیشتر مواد تنظیم‌کننده انعقاد خون را تولید می‌کند . با از بین بردن باکتری‌های خون ، به بدن در مبارزه با عفونت‌ها کمک می‌کند .

عوارض جانبی بالقوه خطرناک برخی دارو‌های خاص را از بین می‌برد .

چه عواملی باعث ناتوانی کبد می شوند ؟

عواملی باعث ایجاد ناراحتی و بیماری مزن در کبد می شوند که عبارتند از :

  • سیروز صفراوی اولیه : یک عارضه نادر که در آن سیستم ایمنی به‌ طور نامناسبی به مجاری صفراوی حمله کرده و آن‌ها را نابود می‌کند .
  • کلانژیت اسکلروزان : آسیب‌دیدگی و تنگ شدن مجاری صفراوی درون و بیرون کبد ، که سبب انباشتگی صفرا در کبد می‌شود .
  • آترزی صفراوی : یک بیماری کبدی نادر که در نوزادان رخ می‌دهد .
  • مصرف الکل .
  • بیماری ویلسون : یک بیماری ارثی نادر با سطوح غیرمعمولی از مس در سراسر بدن و همچنین کبد .
  • هموکروماتوز : یک بیماری معمول ارثی که در آن بدن ٬ آهن بیش از حدی دارد .
  • کمبود آنتی تریپسین آلفا-۱ : افزایش غیرعادی پروتئین آنتی‌تریپسین آلفا-۱ در کبد ، که به سیروز منجر می‌شود .
  • سرطان کبد .

 

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *